2011. július 6., szerda

Fényezett Idomok

Erről még nem esett szó, így gondoltam éppen itt az ideje beszélni róla. Átalakított külső idomozás esetén még fontosabb, hogy a nehéz munkával készült idom sokáig az új fényében tündököljön. És ilyenkor lehet az autósboltba elmenni, és bevásárolni az autó-ápolási osztályon.

Első körben kezdjük talán a mosással. Mondjuk itt említeném rögtön, hogy a gőzborotva lehet hogy felejtős, mivel láttam már “borotvázott” motort, aminek a műszerfalán hip-hop nem égett egy-két mező, és a csatlakozók se nagyon díjazzák a mutatványt.

Első szabályok; mosás alatt lehetőleg ne a tűző napon – ha a garázsban meleg van, az nem baj – csak árnyékban legyen a motor, és a poros-saras motort soha nem szárazon csutakoljuk – mert akkor oda a makulátlan fényezésünk.

Mosás meleg vízzel – nem forróval – és lehetőleg egy nagy szivacs segítségével. Én személy szerint ZipWax-ot használok (sampon egy kevés wax-al felturbózva). Na, mivel itt a viasz benne van a szerben, tisztítás során próbálok arra törekedni, hogy a gumi ne nagyon kapjon belőle, mert az első métereken eléggé meglepetéseket okozhat! Persze nem minden tisztítószer ilyen, ha nincs benne wax, nem baj ha rámegy.

 

Amennyiben módunkban áll, rögtön öblítsük is le tiszta vízzel a mosószert a motorról. Szépen hagyjuk megszáradni.

Na, és a legtöbben itt abba is hagyják a dolgot. De ha Te nem hagynád itt abba, akkor ideje tovább menni…kezdődhet a polírozás. Ehhez vannak speciális folyékony polírozók, amiket – én legalábbis azt tanácsolom – mikroszálas ruhával viszünk fel a felületre. Apránként haladjunk, egy kb babszem méretű adagot szépen, körkörös mozdulatokkal felvisszük az idomra, a körkörös mozdulatot folytatva többször átmegyünk rajta. Ezután egy száraz, tiszta mikroszálas ruhával letöröljük a felesleget.

A mikroszálas ruha a legjobb erre a célra, és mivel a fényezett felület nem nagy, nyugodtan szétvagdoshatjuk apróbb darabokra.

 

Ha a polírozás is megvolt, akkor jöhet a Wax-olás. A TurtleWax termékei világszerte elismertek, és nem is drágák – van persze többféle is, nekem ez vált be a legjobban. Ismét egy darab mikroszálas ruha, amit benedvesítünk. Na, itt megoszlanak a vélemények, én a wax-ot ujjal szoktam a rongyra kenni, így nem szennyezem be vele a dobozt, de persze lehet a ronggyal is kivenni. Ezt is szépen, körkörös mozdulattal felvisszük a felületre. Idomonként haladjunk, egy réteg felvisz, hagyunk neki egy kis időt – kb 3 percet – és letöröljük.

Ha van még türelmünk, és kitartásunk, több rétegben is felvihetjük a felületre. A rétegek közt viszont egy 10 perces szünetet érdemes tartani, hogy az előző réteget ne mossuk le azzal együtt.

Ha ezzel is végeztünk, akkor kevés tiszta víz, szivacs, és a nem fényezett műanyag idomokról letörölgetjük a wax-ot.

A fényezett felületekkel végeztünk, most jöhet a többi Mosolygó arc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése