2011. május 31., kedd

Kérdés: “robogóba milyen benzin kell?”

Na igen, ez egy jó kérdés…ez igazából függ attól is, hogy a robogó milyen szinten van tuningolva…nade hogy a kérdésre feleljek…

A szervizkönyvek szerint átlagban a 90-es oktánszám fölötti benzin kell a robogóba, ami ugye Magyarországon és Európa szerte a 95-ös benzinnek felel meg. Ennélfogva az is világossá válik, hogy a 85-ös Etanollal nem fog menni. Persze a vállalkozó szelleműek kevergethetik, és kipróbálhatják, hogy mi lesz, de igazából ilyen alacsony fogyasztás mellett nem fogunk tízezreket spórolni.

 

Na igen ám, DE! Az aluhengereknél van olyan, aminek olyan kicsi a felső holtponton a préstér, ezáltal nagy a sűrítés, hogy a 95-ös benzin elődetonál, ami nem tesz jót se a dugónak, se a főtengelynek, se a csapágyaknak. Tehát, abba már 98-as fölötti kell. OMV-nél van 100-as, a MOL-nál pedig az EVOBenzin 98-as. De ez csak ilyen szélsőséges körülmények között az oktánszám miatt szükség van rá.

Tehát, az öntöttvas hengereknél, és a legtöbb Sport kategóriás alu hengernél a 95-ös benzin megfelelő. Érdemes a kompressziót megmérni egy motorszerelőnél, és ha szélsőségesen nagy, és azt tanácsolja, akkor érdemes a 98-as fölötti benzinre átállni.

Ha ilyen lehetőség nincs, akkor a hengerhez képesti alacsony teljesítménykor, rángatáskor, rendellenes viselkedéskor érdemes leengedni a tankot, és kipróbálni mit csinál a motor a magasabb oktánszámú benzinnel. Ha megoldódik a dolog, azt észrevesszük úgyis. Ha nem, akkor szerelő, különben lehet hogy nagyon sokba fog kerülni a dolog!

3 megjegyzés:

  1. Csak mellékesen: az etanol E85 jelölése NEM oktánszám! 85% etanolt és 15% benzint tartalmaz. Oktánszáma 100 vagy fölötte. Amiért nem ajánlott, az a hidegindítási gondok +12 celsius alatt (kicsapódik, és a benzinre tervezett hidegindítónk nem tud mit kezdeni vele), valamint megeszi a gumicsöveket. Robogóba tényleg nem sok értelme vam, max benzinnel fele fele arányban.

    VálaszTörlés
  2. 4utemube lehet tankolni 95ost idaig 100ast tankoltambele

    VálaszTörlés