2011. május 20., péntek

4T olajcsere

A kereső-robot elemzése alapján sokan kerestétek, hogy a 4T-nél mikor is kell olajat cserélni, és hogyan. Úgyhogy most picit szót ejtünk erről is.

Első fő dolog az olajcserék sűrűségének a meghatározása. Ezt a gyártók legtöbbször 4000km-enként írják elő, nagyon erős és szélsőséges körülmények között 2500km-enként. Ilyen erős igénybevétel a nagyon poros terepen tartós haladás, vagy a gyakori motor-túlmelegedés. Ezek mind rövidítik a motorolaj élettartamát. Olajcserekor pedig illő dolog kicserélni, de legalább kitisztítani az olajszűrőt.

Kezdjünk is neki. Egy kevéske járkálás után – hogy a motorolaj melegebb legyen – kitekerjük a blokk alján vagy oldalán lévő leeresztő csavart. Szépen hagyjuk hogy lecsurogjon az összes olaj a blokkból – ilyenkor azért érdemes nem elkapkodni, mert rengeteg olaj van az olajteknőn kívül is a motorban.

Ha úgy érezzük, lecsurgott, akkor csavar vissza, de csak kézzel, és egy-két deci tiszta olajjal mossuk át a teknőt, hogy az esetleges üledéket kimossuk belőle. Csavar ki, és ezt ismét leeresztjük. Közben pedig vetünk egy pillantást az olajszűrőre, amit általában a blokk alsó oldalára szoktak rejteni. Kivesszük, és állapotától függően cseréljük, vagy tisztítjuk. Amikor pedig ezzel is megvagyunk, akkor szűrő vissza, leeresztő csavar vissza, meghúzzuk, és mehet bele az olaj.

A legtöbb 4T robogóba (125 ccm-ig) 10W-40-es motorkerékpár olaj kell. Itt érdemes azért a szervizkönyvbe megnézni mit ajánl a gyártó. Ebből egy litert elnyel a blokk. Zárójelben jegyzem meg, erre legyen tölcsérünk, mivel eléggé rosszul tudják elhelyezni a betöltőt, és bizony úszhat a motor az olajban, ha tölcsér nélkül próbálkozunk.

És most jön a lényeg. Beindítjuk a motort, és alapjáraton hagyjuk pöfögni legalább öt percig, hogy az új olaj átjárhassa a motor összes részét. Ezután pedig kíméletes járkálással üzemmelegre járatjuk a motort. Ezek után már lehet picit jobban edzeni az erőforrást.

A betöltő sapkája egyben nívópálca is, amit azért érdemes a járkálás után megnézni, és rendszeres időközönként ellenőrizni.

A többi dolog az előző 4T cikkben már fent van.

1 megjegyzés:

  1. Üdvözletem nívópálcán ra lenne szükségem melyiknek menetrend részénél 17 mm az átmérő Tisztelettel Sinka Pál

    VálaszTörlés