2011. április 6., szerda

Apró, de fontos dolgok!

A hangtechnika szép dolog, de néha vannak apró dolgok, amik rövid távon nem feltűnőek, de hosszútávon kellemetlenséget okozhatnak, vagy egyszerűen a zenei élményt rontják. Apróbb odafigyeléssel azonban kiküszöbölhető.

Először is. Fel kell mérni az áramforrás – tehát az akkumulátor – kapacitását. Ha az akku kapacitása nem elég magas, sajnos nem fog minden egyszerre működni, tehát lehet hogy torzítani fog indításkor, vagy lehet hogy a rádió tisztán szól, csak a motor nem fog tisztán indulni. Tehát az első, hogyha nagyon alacsony az akkunk kapacitása, szerezzünk be egy nagyobbat. De itt is kell figyelni, hogy a generátor fel tudja tölteni az új akksit is.

Ha az áramforrás megvan, el kell jutnia az erősítőig. Itt egy fontos szempont, hogy egyrészt tartsuk meg a színek jelentését a polaritásnál, másrészt a kábel ne legyen cérnavékony! Egy 300 Wattos erősítőnek nem kell túl vastag kábel, de egy 1000 Wattosnak már kell. És az se baj, ha megfelelő kapcsolóval le tudjuk választani az elektromos rendszerről a hifit.

Van egy reflexcsőnek nevezett kis lyuk, ami azt hivatott orvosolni, hogy a mélynyomó a háta mögött felgyülemlett túlnyomás miatt ne tudja rendesen ütni a mélyet. Ez persze nem kötelező, ez is csak egy adott teljesítményű hifi mellett érdemes, amúgy felesleges. Ezt nem lehet definiálni, de ha a sisaktartóban teljesen leperforálva nem szól jól, felnyitva picit viszont igen, akkor kell.

És végül a hangszóró. Polaritást nagyon nem lehet véteni, mivel különböző méretű csatlakozója van a pozitív és a negatív csatlakozásnak. Ami itt is nagyon fontos, a vezeték mérete. Itt is igaz, hogy minél nagyobb a teljesítmény, annál vastagabb kell neki. Nem arról van szó, átmegy egy 2000 Wattos hangszóró ereje egy vékony kábelen is, de ha megfognátok a pozitív kábelt, bizony nagyon forró lenne. Egy idő után szétolvasna, ez meg tűz és zárlatveszélyes.

Legyen szó akár egyszerű, akár komolyabb hifiről, ha nem megy, kérjünk segítséget!

2 megjegyzés:

  1. "Egy 300 Wattos erősítőnek nem kell túl vastag kábel, de egy 1000 Wattosnak már kell."
    Mi alapján tudom kiszámolni, hogy az én 250 Wattos erősítőmhöz milyen vastag kábel kell? Nem akarom, hogy leégjen a mocc. Egy 1 centi vastag (átmérőben) szted elég?

    VálaszTörlés
  2. Ez nem számolható ki konkrétan. De a 250 W-oshoz az 1,5-2mm-es untig elég. De egy ezreshez már nem árt egy 4-5 mm-es sem. Ez nem képlettel működik, hanem érzéssel.

    250W-hoz sztem 2mm-es bőven elég, és nem fog lángolni a motor sem.

    VálaszTörlés