2011. március 11., péntek

Sztender Vs. Kipufogó

Sokaknál, pl. nálam is egy eléggé kellemetlen szempont, hogy bizony a sztender beleér a kipufogóba, és leveri róla a krómot. Persze, meg lehet ezt oldani, hogy akkor búcsút intünk az alkatrésznek, de nekem – és lehet hogy sokaknak rajtam kívül – szüksége van rá. Na lássuk akkor, mit lehet tenni ilyenkor…

A gumikorong, ami a dekli aljára fekszik fel, a kipufogó miatt már nem látja el a feladatát, és a sztendert a kipufogó fogja meg, és ebből az következik, hogy leveri róla a krómot. Ami önmagában még nem baj, de a sérült króm már hajlamos a korrózióra. Sportosabb motoroknál nincs probléma, vagy állványra tudják tenni, vagy egyszerűen oldalsztenderre. De ha szükség van a középsztenderre – főleg az állvány mérete miatt következő apró logisztikai fejtörésre – azoknak egy áthidaló megoldás kell, amit a kamra mélyén meghúzódó hulladék-vasanyagból orvosolni is lehet.

Első körben keressünk egy masszív tartású “L” profilú vasrudat. Nézzük meg a dekli alján, hova fekszik fel a sztender gumikarikája, és a nyom két oldalán lévő legközelebbi csavar távolságát mérjük le. Ide fog majd a vasdarab kerülni. Ha megvan a méricskélés, szépen vesszük a flex-et, vagy a vasfűrészt, és a kívánt méretet levágjuk. Kifúrjuk az egyik lyukat, megfelelő méretre, és felpróbáljuk. A csavart kapassuk bele, és nézzük meg, felfekszik-e teljesen a deklire a vas a teljes hosszában. Ha nem, megint egy kis flexelés. Ha rendesen felfekszik, a másik lyukat is kifúrjuk.

 

És mielőtt feltennénk…méricskélünk picit a tolómérővel. Ugyanis a dekli alján a csavarok picit beljebb vannak, ezeket alátétezni kell. Kimérjük a mélységet, alátétezzük, és mikor minden megvan, akkor lehet a csavarokat meghúzni, és a helyén is van a távtartó. Próbáljuk is ki, hogy tényleg távol tartja a kipufogótól a sztendert.

  

Kinek milyen a kedve, és ideje, lehet ezt csiszolgatni, lefesteni, és mehet úgyis a helyére. Én személy szerint még nem tettem meg, de majd meg fogom.

Remélem, sokaknak adtam egy kis mentő-megoldást Mosolygó arc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése