2011. március 16., szerda

Minimális eszköztár a karbantartáshoz

Ha nekiállunk a tuningolásnak, pár szerszámra feltétlenül szükségünk lesz, hogy az alapműveleteket meg tudjuk csinálni. Ez fontos, mert ezek hiányában előfordulhat olyan, hogy tönkretesszük az alkatrészt, ami azonnal nem okoz gondot, de a későbbiekben lehet hogy fejfájást fog okozni.

A legalapabb dolgok, amikre szükségünk lesz, az egy megfelelő imbuszkulcs-készlet, egy cserélhető fejű csavarhúzókészlet sok-sok fejjel, és a hatlapú csavarokhoz pár dugókulcs. Ezekből nem árt, ha nem csak három méret áll rendelkezésre, hanem egy egész készlet. Ezekkel kis túlzással szét lehet szedni az egész motort, DE!

Jópár szerszámra lesz még szükségünk, amik viszont kifejezetten a robogókhoz lettek kitalálva. Légkulccsal ugyan lehetséges, hogy ezekre nincs szükségünk, de ha légkulcsunk nincs, azért nem ártanak, ha ott vannak a ládában.

   

Rögtön az első a variátor. Mivel a főtengelyhez van közvetlen csatlakoztatva, blokkolni kell. A Buzzetti rengeteg szerszámot gyárt robogókhoz, így variátor-blokkoló szerszámot is. Kétféle változata létezik, az egyik, ami a variátoron lévő berúgó-ellendarabhoz csatlakozik, a másik a variátor külső tárcsáján lévő fogas koszorút blokkolja. Ha tuningolunk, ami ugye a vario folyamatos bütykölésével jár, ezek nagyon hasznos szerszámok, és megakadályozzák, hogy a lapátokon blokkolt variátorról letörjenek a lapátok (tapasztalat, láttam már ilyet!).

A kuplung hangolásához sok esetben elég leszedni a kuplungharangot, ám ezt is blokkolni kell, mivel ez még a variátornál is lazább mozgással rendelkezik. Szintén a Buzzetti készített egy blokkoló szerszámot, mely állítható, így bármilyen robogóhoz és kuplungharang-mérethez használható.

 

Ezekkel a szerszámokkal rengeteg alapművelet elvégezhető. Természetesen vannak még rengetegféle szerszámok, amik robogóhoz vannak, és amivel még jobban szét lehet szedni a blokkot, és magát az egész motort, de ezekbe most nem megyünk bele. Aki viszont vállalkozó szellemű, variátort hangolhat, és kuplungot, ezekhez pedig szükség van ezekre a szerszámokra, hacsak nem akarunk új alkatrészeket venni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése