2011. április 27., szerda

Üzemanyag-ellátó rendszer

Az út, amin a benzin keresztül halad, a tanktól egészen a karburátorig. Hát néha bizony ebben is lehet hibát találni, pedig semmi magas fordulatú vagy éppen kopó alkatrész nincs benne.

Általában a rendszerhez tartozik egy vákuumos benzincsap és egy benzinszűrő – némely esetekben ez együtt van, és a szűrő a tankba nyúlik. Ez utóbbi a legegyszerűbb, mivel innen csak egy majdnem nyílegyenes cső kell, ami a karburátorba engedi a benzint.

Ez utóbbi már picit több hibalehetőséget rejt magában, mivel nem egy helyen keresendő a hiba. Mert bizony ha a motor fulladozik, néha még le is áll – hacsak nem a karburátoron lett valami nagy tévedés elkövetve – akkor a benzin nem jut el a karburátorig.

Itt persze számos lehetőségünk van, legegyszerűbb hogy kipucoljuk a szűrőt, vagy kicseréljük a csapot, esetleg nagyobb belső átmérőjű csövet teszünk fel. Ha a rendszert cseréljük, ügyeljünk rá, hogy a benzincsövekben – különösen a csap után – nem szabad buboréknak lenni!

 

Komolyabb tuningnál pedig a vákuumos csapot vákuumos benzinpumpára kell cserélni, mert a megnövekedett teljesítmény – ami ugye a kedvencünk nagyobb étvágyához is vezet – komolyabb rendszert kíván, ahol már pumpálja valami a benzint, nem csak átengedi. Bár sok helyen nem említik, hogy a komolyabb tuning alatt mit értenek, de pár helyen úgy tüntetik fel, hogy 28-as karburátormérettől ajánlott.

Rendszeres időközönként érdemes ellenőrizni a csöveket, mivel a benzin egy nagyon jó – de egyben nagyon csúnya anyag is, tehát a benzincsövek élettartama rövidebb, mint a motoré. Ha repedezik, vagy sérülés van rajta, cserélni kell, mielőtt a forró blokkra csöpögő benzin tüzet nem okoz!

4 megjegyzés:

  1. Üdv!
    Egy fontos kérdésem lenne!
    Vettem egy Gilera Runner 125fx-et mikor ki próbáltam indult minden jó volt 3 rugásra indult is.
    De most pár napja el akartuk inditani és egy olyan gondom lenne hogy meglestem és a benzin nem jut el a karbiba és igy a gyertya sem kap benzint.
    Nos ami itt van a képen ez a benzin pumpa nekem ilyen is van a motoron meg az előtartálynál van vákumos benzincsap is.
    A motor állt 2 hetet kb, fütött helyen, nem tudom hogy ez befolyásolja-e.
    És egyszerűen nem találjuk a hibát a benzinpumpát is leszedtük ki lett pucolva minden oké vele.
    És hogy esetleg vlmi más okozhatja-e a hibát azt nem tudom.
    Válaszotokat Köszi!

    VálaszTörlés
  2. A honda dio af27-esembe új üzemanyag szivattyút szereltem be nem jut el a karbiig a nafta nem tudom mi lehet a baj

    VálaszTörlés