2011. február 21., hétfő

Kezdődhet a finomhangolás!

Ha az erőforráson módosítást hajtunk végre – általában teljesítménynövelő céllal – akkor megváltozik a teljesítménygörbe, a motor gyorsulása és karakterisztikája. Ilyenkor a variátort az új erőviszonyokhoz kell állítani, hogy optimális legyen a váltás, és a legjobb a gyorsulás.

 

A variátorban megy végbe ez a hangolás, de persze a kontrasztrugó is a hangolás egy részét képezi – ám amíg nem érezzük, hogy csúszna az ékszíj, ennek cseréje felesleges. Bár ha a variátorkitthez adnak akkor érdemes kipróbálni vele. Ez azért fontos, mert ugyanaz a görgő egy másik kontrasztrugóval más váltást produkál, mivel a görgők a kontrasztrugó ellen dolgoznak, és egy erősebb rugóhoz más görgő kell.

De most a görgőkkel foglalkozzunk. Az optimális beállítás akkor van, amikor a variátor a váltást a teljesítménygörbe csúcsán, vagy annak a közvetlen közelében kezdi meg. Ekkor a legjobb a gyorsulás és a menetteljesítmény.

Ha túl nehéz a görgő, akkor nagyon hamar kezd a vario váltani, és a motor küszködni fog, amíg el nem éri azt a sebességet, ahol a motor már elbír a robogóval. Ilyenkor a fordulatszám gyorsítás alatt folyton fel-le ingadozik, és csak egy idő után kezd határozottan emelkedni. Ez a fordulatszám általában az a pont, amikor a variátornak a váltást kezdeni kellene.

Ha azonban a görgő túl könnyű, nagyon magas fordulaton kezd váltani. Akármennyire is nagy a fordulat, sajnos ez nem segít nekünk. A motor feleslegesen túlpörög, arról nem is beszélve, hogy a nyomatékcsúcs egy meghatározott tartományban van, vagyis utána még tud pörögni a motor ugyan, de a görbe elkezd lefelé esni.

 

A beállításhoz hangoló görgő-szettre lesz szükségünk. Általában négy különböző súly van benne, amit egy görgőhéjba kell tenni. Ha úgy érezzük, hogy nem megfelelő a súly, akkor csak kicseréljük a héjban a súlyt egy másikra. Itt érdemes visszafelé haladni, vagyis a nehezebb felöl a könnyebb felé. A Stage6 és a Polini is kínál számunkra görgőszetteket hangoláshoz, és külön héjat is lehet venni, ha a sok hangolászás után netán elkopnának. De itt megjegyzem, hogy ezek a szettek hangoláshoz valók, és nem használathoz. Hangolás után irány a bolt, és egy ugyanolyan súlyú görgőt veszünk. Egy megadott gyár a saját görgői súlyához igazítja a hangolókészlet súlyait. A Stage6 precíziós görgői pedig még egy kis pluszt adnak, mivel nagyon kis különbségek vannak a súlyok közt (0,25 gramm), és ez nagy fokú finomhangolási lehetőséget ad.

 

Beállítások alkalmával pedig nagy hasznát vehetjük egy kis műszeres segítségnek is. Két nagyon hasznos műszert hozok fel példának, az egyik a fordulatszámmérő, amiből rengeteg gyártó modellje és kivitele közül választhatunk. De most példának a Hebo és a Stage6 fordulatszámmérőit hozom fel. A másik lehetőség a Stage6 gyorsulásmérő használata. Mindkettővel lehetőségünk van megtalálni a legoptimálisabb beállítást. Ez pedig gyorsulás szempontjából fontos!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése