2011. február 15., kedd

“HŐGUTA”–A vízhűtéses rendszer

Ez már picivel összetettebb mint az egyszerű léghűtésese rendszer. Termosztát, hűtőventillátor, elektromos érzékelők. Lehet egyszerűen is fejleszteni, de akinek van egy kis kreativitása és szaktudása, az komoly változtatásokat is eszközölhet a rendszeren.

 

Sajnos maga a keringető rendszer a nem túlzottan fejleszthető kategóriába tartozik, mivel ennek átalakítása komoly műhely-munka, és ha teljesítmény centrikusak vagyunk, bizony el is hagynánk. Nade nézzük csak meg jobban…ha semmiképp nem akarjuk hogy a főtengelyre leadott erőből vesszen el a teljesítmény, vehetünk egy elektromos vízpumpát, mondjuk a Pierburg által gyártottat. Ezzel levesszük a főtengelyről a terhelést. De sajnos akksira kell kötni, és ha belső rotoros rendszert használunk, akkor a hatótávunk az akkumulátor erejétől függ. De rövidebb versenyekre, vagy gyorsulásira elég lesz.

A hűtőradiátor a másik lehetőségünk. Itt nem feltétlenül a mérete lesz nagyobb, hanem mondjuk az anyaga – pl alumínium, ami jobb hőcserélő képességgel rendelkezik – vagy kialakításuk miatt jobb hűtést biztosítanak. A Malossi és a Keisler is gyárt hűtőradiátorokat, melyek a tuningolt motor hűtését képesek jobban ellátni, mint a gyári alkatrész. Mindkettőhöz minden alkatrészt adnak, így ha a léghűtéses motort akarjuk vízhűtésessé tenni – ahogy azt az előző részben már írtam – ez a másik elengedhetetlen kellék.

  

Kis kézügyességgel és elektronikai tudással egy ventillátort is beköthetünk, mely esetleges túlmelegedés esetén kezdi el a radiátort fújni, hogy jobban hűtsön. Ehhez egy hasznos kiegészítő lehet a Koso vízhőfokmérő szenzor. Ez ugyan Stage6 és Koso mérőműszerekhez lett tervezve, de egy megfelelő érzékelő beszerzése után akár a ventillátor hőkapcsolójaként is szolgálhat – hacsak erre a hűtőradiátoron nincs lehetőségünk és helyünk.

 

Még egy lehetséges megoldás a hűtőfelületek számának növelése, és ebben a Hebo mini hűtőbordája segíthet nekünk. Ezt a rendszerbe elhelyezve akár a hűtő előtt akár a hűtő után nyerünk még egy helyet, ahol pár fokot még tudunk hűteni a vízen. És mivel több színben is létezik, optikai kiegészítőnek is tökéletes.

 

Mindezek mellett a megfelelő hűtés elengedhetetlen része, hogy rendszeresen tisztítsuk a hűtőrendszert, megfelelő hűtőfolyadékot használjunk, és a legapróbb hiba esetén azonnal lépjünk. Ha nem is szivárog a víz, de már nem hűt rendesen, ne várjuk meg, míg a kijelzőn elkezd sikítani a vízhőfokmérő, hogy megsül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése