2011. június 16., csütörtök

Karburátor + Kipufogó = Teljesítmény felsőfokon

Az égéstérben résvezérlés során a kipufogó kiszippantja a gázokat, és egyben a friss keverék az égéstérbe jut – amit ugyan a kipufogó picit megszippant, de a rezonátor visszalöki – és a rések zárnak, sűrítés, robbanás. Mivel minden kipufogó kialakítását tekintve egyedi, egyedien kell beállítani a keverékképző rendszert, azon belül is a karburátort.

A tuning-belépő robogóvásárlás után egy kipufogó…viszonylag olcsón lehet szerezni, még használtan is, és érezhető teljesítmény-növekedést érhetünk el vele. De jó, ha felkészülünk rá, hogy ez nem egyszerű csere, az új kipufogó új beállításokat igényel a karburátornál és a meghajtásnál.

Első körben a karburátor…általánosságban elmondható, hogyha minden gyári, akkor a sportkipufogók körülbelül 5%-al nagyobb főfúvókát követelnek meg. Ezzel a legtöbb esetben a karburátor beállítás le is van tudva. De azért egy alaposabb kihúzatás után nézzük meg a gyertya színét, mert ha még igényelne egy nagyobbat, vagy akár ez is sok neki, akkor azt tudtunkra adja, és nem mellékesen nagyobb anyagi kiadástól is megkímélhet minket.

Azért is érdemes a karburátorral kezdeni a dolgot, mert nem jól beállított karburátor esetén nem tudjuk beállítani a meghajtást. A kevés- illetve többlet-üzemagyag teljesítményvesztést okoz!

De most térjünk át a meghajtásra. A karburátor beállítva, a kipufogó fönt. Igen ám, de a robogón – leegyszerűsítve a dolgokat – minden a teljesítménygörbe két pontjára van beállítva…egyik ponton a kuplung nyit, a másikon pedig a variátor kezd váltani. Amikor a kipufogó felkerült, és a karbi is megfelel az üzemnek, ez a teljesítménygörbe odébb csúszik, sok esetben megnyúlik. Mivel az értékek maradnak, azt tapasztaljuk, hogy az elindulás lassú, korán vált, majd hirtelen megugrik.

Ez azért van, mert a két pont a teljesítménygörbén magasabb fordulatszámra került! Amihez a meghajtást be kell állítani. A variátor esetében ez könnyebb görgőkkel jár, mivel a váltási folyamat később kezdődik. Ezt nekünk kell kiokoskodni, illetve próbálgatni, egy garnitúra hangoló-görgő szettel. Ezzel kiválaszthatjuk a megfelelő súlyút, megvásároljuk, és a variátor be is van állítva. A kuplung ezután jön. Itt lehet több lehetőség is, erősebb rugó, vagy pici húzás a rugó-előfeszítésen. A lényeg, a variátor munkája előtt nyisson, és olyan fordulaton, ami stabilan elbírja a robogó és robogós súlyát!

Ha valakit részletesebben érdekel, a címkék közt megtalálja a részletes beállítási útmutatót!

1 megjegyzés:

  1. The 5 Best Roulette Sites in Nigeria for 2021
    Roulette is popular in Nigeria due to 벳인포해외배당흐름 its high level of volatility and good bonuses. It has 강인경 마루에몽 a high 도박장 구인 number of betting limits 넷텔러 and 마틴배팅 very lucrative bonuses.

    VálaszTörlés