2011. február 8., kedd

Leo Vince ZX kipufogó

Eljött a jó idő, irány a robogós bolt, és vegyük meg a főfúvókát! Három méret elég is lesz…a karbit szépen szétszedjük, és már mehet is bele a közepes  méretű, amit vettünk! És most, bukó fel, motor indít, jöhet a tesztkör…

 

Az első és legfontosabb dolog, amit le akarok szögezni, hogy a variátorhoz szerszámok és alkatrészek hiányában még nem nyúltam! Tehát a kipufogóról a tapasztalatok a teljesen gyári, nem hozzáállított variátorral vannak…de még ígyis meglepőek az eredmények.

A gyertya ellenőrzése után a 95-ös méretű főfúvóka tökéletesen megfelel a kipufogónak, és az én esetemben az összes gyári beállítás megfelelő. Nem kellett se az alapjárati, se a levegőcsavarhoz hozzányúlni. Egyenletes alapjárat, kellemes hang, és ami még vele jár…

Valószínű, hogy a jelenlegi viselkedés amit leírok, a meghajtás be nem állítása miatt jelentkezik. Kezdjük 0-ról, de csak finoman, tapasztaljuk ki az erőviszonyokat. Kb. 15-20 km/h sebességig a gyári kipufogóval megegyező erőt ad le, azonban ha átlépi a 20-as tempót, kegyetlenül megindul! Nem is kell pluszban gázt adni, és kilő, mint a rakéta. (zárójelben megjegyzem, indulástól lehetne vele kilőni, de ehhez a meghajtás megfelelő behangolása szükséges!!!).

 

A határozottabb indulásnál már megindul rendesen, azonban itt érezhetővé válik a nehéz görgő okozta csekély fordulatszám-ingadozás, de amúgy a gyorsulás itt is elképesztő módon változott.

A kipufogó-felfogató konzolon a plusz lyukba pedig házilag fabrikálhatunk egy lemez-darabot, aminek köszönhetően a sárhányót is megtarthatjuk! Ez főképp az indítómotor és a karburátor miatt fontos, mert ezeknek a nagy sár nem tesz jót. Persze száraz úton megteszi.

És végül egy nem tőlem származó teljesítménygörbe: (4,3 kW, 5,2 Nm)

 

Itt érdemes megjegyezni, a ZX-et nagyon szétbontották, fekvő minarellire 3 változata kapható, így ezt a webáruházba alaposan nézzük meg, és ne lepődjünk meg, ha a két fekvő minarellinek más cikkszámot adnak. (Nekem a Yamaha Jog féle fekvőhengeres léghűtéses rövid blokkom van).

Tehát a kipufogó megvan, hamarosan jön a variátor!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése